perjantai 6. marraskuuta 2020

Kamalan ihana marraskuu!

Ulkona on harmaata, kylmää, koleeta, kosteeta, pimeetä, kurasta, märkää, hiljaista ja kuollutta... Ei vaan ulkona on marraskuu ja nämä kaikki ovat sille ominaisia asioita. Luonnossa liikkumista ei kuitenkaan missään nimessä kannata jättää vetoamalla näihin syihin. Käännä syksystä negatiivisiksi mieltämäsi asiat erilaisiksi kokemuksiksi ja seikkailuiksi. Ainakin minun mielestä nämä asiat voivat olla myös parasta syksyssä. Alla olen perustellut miksi:

        1. Vesisade

  • Laita päällesi sadetakki, nappaa sateenvarjo ja vedä jalkaasi villasukat ja kumisaappaat. Nauti kävelyllä sateen raikastamasta ilmasta ja veden ropinasta sateenvarjoosi. 
  • Seuraa purojen virtausta ja avaa lätäkössä lepäävälle vedelle uusia kulkuväyliä piirtämällä jalallasi ura hiekkaan.
        2. Pimeää
  • Kaupunki-ihminen on unohtanut millaista pimeys on. Kaupungissa meillä on aina jokin valonlähde näköpiirissä ja avaruudesta katsottaessa öinen maapallo on täynnä ihmisen sähköllä tuottamaa valoa. Käy lähiseudulla sijaitsevalla tutulla laavulla tai kodalla pimeän aikaan. Parasta on jos kohde sijaitsee kaukana kaupungista, sillä näin pääset näkemään millaista on luonnollinen pimeys. Voit ottaa mukaasi lisäksi vaikka lyhtyjä tai ulkotulia. Uskallatko myös kokeilla miltä tuntuu kävellä polulla täysin ilman valoa? 
  • Tiedätkö mitä on valomaalaus? Syksyn pimeys tarjoaa tähän mahtavan mahdollisuuden. Valomaalauksessa hyödynnetään pitkää valotusaikaa, jonka aikana valokuvaan voidaan pirtää asioita eri valonlähteiden avulla. Paras laite valomaalaukseen on järjestelmäkamera, mutta nykyään useat älypuhelimetkin tukevat jo valomaalaustoimintoa, jossa se on omana toimintonaan kameran valikossa. Kokeile maalata erilaisilla väreillä, tähtisadetikuilla tai kuvaa valtatien ylittävältä sillalta ohi menevien autojen valoja. Netti on pullollaan ohjeita ja opastusvideoita valomaalaukseen.
  • Leiki lasten tai lasten lasten kanssa tuikkista tai muita lapsuuden pelejä tai leikkejä.
  • Lähde taskulamppuseikkailulle luontopolulle



        3. Kylmää
  • Vanha klisee: pukeutumiskysymys. Mutta tottahan se on! Kun pukeudut oikein, niin kylmempikään sää ei ole ongelma. Nauti ensimmäisten pakkasiltojen rapean raikkaasta säästä iltalenkillä. Astu jäätyneen lätäkön päälle niin, että se räsähtää rikki särkien syksyisen luonnon hiljaisuuden. Miltä kuulostaa kohmeisten lehtien kahina puistopolulla tai miltä jäätynyt sammal ja jäkälä tuntuvat kengän alla?   
        4. Hiljainen ja kuollut luonto
  • Mielestäni on mahtava nähdä marraskuinen metsälampi, jossa ainoa näkyvä liike on rantakaislikko jota tuuli harjaa. Ota kamera mukaasi ja saat ihan erilaisia luonto- tai maisemakuvia
  • Lähde aistimaan miltä kuulostaa oikeasti hiljainen metsä tyynenä marraskuisena päivänä. Täysin hiljainen metsä, jossa ei kuulu edes tuuli tai linnunlaulu on uskomaton ja erikoinen kokemus. On harvinaista olla kuulematta mitään ja paras hetki tuolle on juuri talveen valmistautuva metsä. 
  • Näin marraskuussa voit löytään myös suppilovahveroita, joita kerätä pakkasen jäljiltäkin tai vaikka ensilumen alta. Ihan kuollut ei luonto siis ole. 

Lähde siis ulos ja nauti erilaisista luontokokemuksista! Mutta varo, saatat vaikka yllätyä😊  


  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti