torstai 16. huhtikuuta 2020

Kädet multaan!

Nyt kun meillä suurimmalla osalla on paljon aikaa olla kotona, ja tekemistä tarvis keksiä, niin tässäpä teille vähän vinkkiä ja ideaa koko kesän ajaksi. Huvia ja hyötyä samassa paketissa, sekä mahdollisesti jotain ihan uutta!
Perusta itsellesi pieni puutarha, kasvimaa, tai pieni kasvihuone vaikka parvekkeelle! Ja vaikkei olisi edes parveketta, on mahdollista kasvattaa monenlaista kukkaa ja kasvia ihan sisätiloissakin. 
Omavaraisuus on tässä ajassa noussut monen mieleen ja sitähän voi toteuttaa pienissäkin määrin. Ei tarvitse hehtaarien perunapeltoja tai suuria kasvihuoneita jotta voi kasvattaa itselleen jotain hyödyllistä. 

Jos olet ihan aloittelija etkä ole aiemmin kasvatellut mitään, on helppoa aloittaa vaikka yrteillä. Yrttejä voi kasvattaa vaikka ikkunalaudalla, jos ei muualla ole tilaa. Valmiit taimet helpottavat hommaa vielä entisestään, et voi epäonnistua! Basilika, minttu ja vaikkapa ruohosipuli tuoksuvatkin niin hyvälle että jo senkin takia kannattaa laittaa muutama multapurkki ikkunalle. Siitä on mukava napsia yrttejä ruoanlaittoon ja vaikka kuivattaa syksyllä sitten loput jos ei kaikkea ennätä muuten käyttää. Toki yrttejä voi kasvattaa itse siemenestä asti, nyt vielä ennättää itse kylvää jos haluaa kesäksi satoa. 

Parvekkeen omistajilla onkin jo vähän suuremmat mahdollisuudet omavaraisuuden lisäämiseen. Perunan kasvattaminen on tehty jo todella helpoksi, siihen on ihan omanlaiset ruukutkin. Ohessa ei maksettu mainos, tää oli mulle ihan uus juttu, kurkatkaas tuosta! https://www.bauhaus.fi/perunankasvatus-ruukku
Onnistuuhan perunan kasvatus toki ihan perinteisessä ämpärissäkin tai isossa saavissakin. Mikäs sen parempaa herkkua kuin itse kasvatetut uudet perunat, voin kanssa tietenkin. 

Myös vaikkapa tomaatti, mansikka, paprika ja chili kasvaa hyvin parvekkeella. Varsinkin jos sulla sattuu olemaan lasitettu parveke, sehän on kuin valmis kasvihuone. Parvekekasvattajalle on tarjolla monenlaista herkkua ja montaa eri lajiketta. Esimerkiksi tomaattia on monenlaista vaihtoehtoa, amppelissa, ruukussa ja pensaassa. On kirsikkatomaattia, suurta runkotomaattia, keltaista ja punaista ja niin edelleen! 
Parvekkeella toki on täysin mahdollista kasvattaa miltei mitä vaan kunhan vaan on sopivan suuret kasvatuslaatikot ja paljon multaa. Testaisitko tänä vuonna sun parvekkeella vaikka porkkanoita tai retiisiä? 

Rivitalon asukkaalle hyvä vaihtoehto on valmis kasvusäkki, toimii se toki myös parvekkeellakin. Säkkiin on laitettu valmiiksi yleensä kolmelle kasville tarvittavat ravinteet koko kesäksi. Sinun ei tarvitse muuta kuin leikata kolme reikää säkkiin, istuttaa taimet ja muistaa kastella ja kerätä satoa. 

Joko keksit mitä alkaisit itsellesi kasvattamaan? Oisko ruukussa kasvatettava pensasmustikka tän kesän juttu? Tai mansikka-amppeli, vai retiisit parvekepuutarhassa? Oletko tutustunut syötäviin kukkiin? Niistä riittäisikin juttua vaikka toisen blogikirjoituksen verran. 
Entäs oletko koskaan koittanut kasvattaa vesimelonia? Allekirjoittanut on... eipä siitä kovin suuri tullut, kuten kuvasta näkyy (kuvassa meloni 6-vuotiaan kädessä) mutta olihan se hauska kokemus! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti